Máte problémy s príliš veľkým množstvom kortizolu? Užitočné môžu byť doplnky stravy s adaptogénmi

Máte problémy s príliš veľkým množstvom kortizolu? Užitočné môžu byť doplnky stravy s adaptogénmi

Kortizol je hormón stresu, ktorý sa uvoľňuje v reakcii na stresové situácie. V prípade, že sa uvoľňuje príliš často alebo v príliš veľkom množstve, môže to viesť k rôznym zdravotným problémom. Ak máte pocit, že vaše telo trpí vysokou hladinou kortizolu, môžete sa pokúsiť túto situáciu zmierniť pomocou doplnkov stravy s adaptogénmi.

Čo sú adaptogény?

Adaptogény sú látky, ktoré pomáhajú zlepšiť schopnosť tela prispôsobiť sa rôznym stresovým situáciám. Tieto látky sa nachádzajú v prírodných potravinách, ako sú napríklad byliny a rastliny. Adaptogény sú známe svojimi adaptogénnymi vlastnosťami a používajú sa ako liečba pre mnohé ochorenia. Môžu pomôcť pri znižovaní hladiny kortizolu, zlepšovaní kognitívnych funkcií, zvyšovaní energie a zlepšovaní spánku.

Ako adaptogény pomáhajú pri vysokom kortizole?

Adaptogény pomáhajú znižovať hladinu kortizolu tým, že zlepšujú funkciu nadobličiek. Nadobličky produkujú hormóny ako kortizol, ktoré pomáhajú tela reagovať na stresové situácie. Ak sa uvoľňuje príliš veľa kortizolu, môže to viesť k rôznym zdravotným problémom, ako je napríklad úzkosť, depresia, zvýšená hladina cukru v krvi a nadváha.

Adaptogény môžu pomôcť znižovať hladinu kortizolu a zlepšovať funkciu nadobličiek. Niektoré adaptogény, ako napríklad ashwagandha, môžu pomôcť aj pri zlepšovaní nálady a znižovaní úzkosti. Iné adaptogény, ako napríklad rhodiola, môžu pomôcť pri zlepšovaní fyzickej výkonnosti a zvyšovaní energie.

Aké sú najlepšie doplnky stravy s adaptogénmi?

Existuje mnoho doplnkov stravy s adaptogénmi na trhu. Medzi najlepšie patrí ashwagandha, rhodiola, žen-senový koreň, ginseng a astragalus. Ashwagandha sa používa na zmiernenie úzkosti, zlepšenie spánku a zvýšenie fyzickej výkonnosti. Rhodiola sa používa na zlepšenie kognitívnych funkcií a zvýšenie energie. Ženšen a astragalus sa používajú na zvýšenie imunity a zlepšenie celkového zdravia.

Pri výbere doplnkov stravy s adaptogénmi si treba dávať pozor na kvalitu a dôveryhodnosť výrobcu. Doplnky stravy nie sú regulované rovnako ako lieky, pretože nie sú určené na liečbu konkrétnej choroby. Preto je dôležité overiť si, či sú doplnky stravy, ktoré si chcete kúpiť, bezpečné a zodpovedajúce kvalitnému štandardu.

Okrem doplnkov stravy môžete tiež zmierniť hladinu kortizolu tým, že sa budete snažiť zvládať stres. Môžete sa učiť relaxačné techniky, ako sú meditácia a joga, alebo si vyhradiť dostatok času pre seba a svoje záujmy.

Zhrnutie

Vysoká hladina kortizolu môže mať negatívny vplyv na zdravie. Ak trpíte príznakmi, ktoré môžu byť spôsobené nadmernou produkciou kortizolu, ako je napríklad úzkosť, depresia alebo nadváha, môžete sa pokúsiť zmierniť tieto symptómy pomocou doplnkov stravy s adaptogénmi. Ashwagandha, rhodiola, ženšen a astragalus sú len niektoré z adaptogénov, ktoré môžu pomôcť znižovať hladinu kortizolu a zlepšovať celkové zdravie. Okrem doplnkov stravy môžete tiež použiť rôzne techniky na zvládanie stresu a starostlivosti o seba. Vždy si však overte kvalitu a dôveryhodnosť doplnkov stravy, ktoré si chcete kúpiť.

Jerzy