Vitamíny A, D a K – čo sa o nich oplatí vedieť?

Vitamíny A, D a K – čo sa o nich oplatí vedieť?

Vitamín A je pre naše telo jedným z najdôležitejších. Vďaka jej prítomnosti správne prebiehajú rôzne procesy, preto nemôže chýbať. Stav vlasov, pokožky a nechtov je takým indikátorom, či nám tento vitamín nechýba. Podieľa sa na budovaní a posilňovaní buniek, ktoré sú zodpovedné za ich stav.

Beta karotén – prečo sa po ňom oplatí siahnuť
Vitamín A je tiež zodpovedný za tón pleti. Jeho nedostatok sa vyznačuje tým, že pokožka zožltne a vyzerá nezdravo. Beta karotén je farbivo, ktoré pleť rozžiari a krásne opáli. Preto užívanie doplnkov s vitamínom A tento proces urýchľuje. Samozrejme, ak budete dodržiavať vyváženú stravu a nevynecháte také ingrediencie ako mrkva, tekvica, pečeň, vajcia – dodatočná suplementácia nebude potrebná.

Vitamín A – zdroj mladosti
Procesy starnutia pokožky sú spojené s jej dehydratáciou. Preto stojí za to pamätať na doplnenie nedostatku vitamínu A, ak si všimneme, že sa koža začína olupovať.

Vitamín D – prečo nemôže chýbať?

Vitamín D si telo vytvára samo, ale potrebuje na to slnečné žiarenie. Preto je v zime veľa ľudí vystavených jeho nedostatkom – žijeme v takomto klimatickom pásme a musíme si s ním vedieť poradiť.

Vitamín D – spôsob, ako ochorieť
Jesenná chandra, depresívne stavy – často je príčinou týchto sezónnych neduhov nedostatok slnečného svetla. V našom tele je zodpovedný za tvorbu vitamínu D. Špeciálne lampy a ožarovania sú zbytočné – neprodukujú UVB lúče potrebné na tvorbu tejto látky. Preto sa môžeme zachrániť len tým, že si zabezpečíme vhodné potraviny s obsahom vitamínu D.

Ako odstrániť nedostatok vitamínu D
Strava, ktorá zahŕňa mastné morské ryby, mliečne výrobky a vajcia, je spôsob, ako predchádzať sezónnym nedostatkom tohto vitamínu. Pamätajte, že môžu byť nebezpečné najmä pre starších ľudí a pre deti – pretože tento vitamín priaznivo pôsobí na kostrový systém.

Vitamín K – aký je jeho význam

Vitamín K je nevyhnutný pre správny proces zrážania krvi. Jeho nedostatky by preto mohli byť veľmi nebezpečné a spôsobiť krvácanie. Tento typ situácie sa však nestáva často – jeho produkcia v organizme je väčšinou dostatočná. V niektorých prípadoch je potrebné užívať doplnky výživy, ale až po konzultácii s lekárom.

Vitamín K – je zodpovedný za zrážanie krvi
Práve ona spôsobuje, že krv má správnu hustotu. Vďaka tomu je vôbec možné normálne fungovanie tela. Niektorým ľuďom hrozia nedostatky. Vtedy musia byť v lekárskej starostlivosti, pretože len lekár môže odpovedať na otázku, či v danej situácii bude potrebné doplnky užívať.

Účinky predávkovania vitamínom K
Nikdy by ste sa nemali rozhodovať sami, ktoré prípravky s obsahom vitamínu K. Najmä u detí môže jeho nadbytok uškodiť, no aj u dospelých môže spôsobiť vážne problémy.

Jerzy