Predtréningové doplnky – zloženie a aplikácia

Predtréningové doplnky – zloženie a aplikácia

Predtréningové doplnky, ako už názov napovedá, sa používajú pred tréningom na prípravu tela na zvýšenú fyzickú námahu. Prispievajú k rozvoju svalovej hmoty a redukcii telesného tuku. Navyše je vďaka nim telo vytrvalejšie a športovec má viac energie.

Zloženie tohto typu doplnku sa môže líšiť. Sú však prvky, ktoré sa objavujú v drvivej väčšine prípravkov tohto typu. Jedným z nich je citrulín malát. Jeho prítomnosť prispieva k tomu, že vo svaloch je viac kreatínu a pravidelný príjem tejto látky robí športovca silnejším a menej unaveným.

Ďalšou látkou, ktorá sa často používa v predtréningových doplnkoch, je beta-alanín, ktorý zlepšuje efektivitu, vďaka čomu je možné naplánovať si dlhší a intenzívnejší tréning. Glukuronolaktón zase urýchľuje odstraňovanie nepotrebných produktov metabolizmu. Ďalšia látka, taurín, je zodpovedná za transport živín do buniek. Tieto doplnky môžu tiež obsahovať kreatín monohydrát, kofeín a evodiamín.

Esenciálne energetické živiny

Správna strava je pre športovca jednou z najdôležitejších vecí. Zvýšená fyzická námaha a špecifické cvičenia majú za následok veľkú stratu energie a minerálov v celom tele. Nie je teda prekvapujúce ponúkať stále lepšie doplnky výživy pre športovcov. Čo v takýchto produktoch nájdeme?

Takéto činidlá zvyčajne obsahujú zvýšené množstvá bielkovín, sacharidov, vitamínov a minerálnych látok a solí. Špecialisti zdôrazňujú, že užívanie energetických doplnkov je opodstatnené vtedy, keď má športovec obmedzený prístup k hodnotnej potrave, bohatej na najdôležitejšie živiny.

Čo ovplyvňujú doplnky energie? V prvom rade na rozvoj svalov. Ďalej odborníci uvádzajú predĺženie pracovného času svalov, ako aj zvýšenie rýchlosti metabolických procesov pri cvičení. Užívanie doplnkov stravy nie je v rozpore s antidopingovým systémom – za ich zloženie je vždy zodpovedný výrobca a predajca.

Stimulujúce živiny

Niektoré prípravky nás môžu povzbudiť k činnosti a dodať energiu. Umožňujú vám zbaviť sa únavy a zvýšiť koncentráciu. Vďaka tomu môžeme cvičiť efektívnejšie.

Guarana na stimuláciu
Jednou zo zložiek stimulačných doplnkov je guarana. Rastlina je bohatým zdrojom kofeínu a jej extrakt okamžite povzbudí náš organizmus. Nielenže dodáva energiu, ale podporuje aj koncentráciu a stimuluje nervový systém. Obsah kofeínu má ešte jednu výhodu. Táto látka umožňuje zrýchliť metabolizmus, v dôsledku čoho efektívnejšie spaľujeme nepotrebný tuk. Prípravky z guarany väčšinou podporujú aj regeneráciu po cvičení. Môžu byť účinnejšie ako šálka kávy.

Ďalšie povzbudzujúce zložky
V doplnkoch, ktoré nás povzbudia a dodajú energiu, nájdeme okrem iného lecitín. Podporuje okysličenie srdca a tiež uľahčuje koncentráciu. Lepšie zameranie zabezpečuje aj prítomnosť ženšenu v zložení prípravku. Produkty tohto typu zvyčajne zvyšujú účinnosť tela.

Jerzy