Ako rozlíšiť doplnok od lieku?

Ako rozlíšiť doplnok od lieku?

Regály lekární obsahujú nielen lieky na predpis. Existujú aj doplnky stravy. Tieto predjedlá sa od seba výrazne líšia, no veľa ľudí si to vôbec neuvedomuje. Poďme sa teda bližšie pozrieť na jednotlivé rozdiely.

Lieky sú navrhnuté tak, aby nám pomohli zbaviť sa nepríjemných chorôb. Doplnky stravy by sme naopak mali užívať vtedy, keď nášmu telu chýbajú niektoré živiny. Ak si chceme byť istí, že to, čo kupujeme, je doplnok a nie liek, mali by sme pozorne preskúmať obal.

Zákon jasne definuje spôsob označovania liekov. Na ich obale musí byť uvedené číslo povolenia na uvedenie na trh a jeho kategória. V prípade voľnopredajných liekov nájdeme označenie „OTC“. Lieky na predpis by mali mať jasne viditeľný symbol „RP“.

Aj doplnky stravy musia mať svoju etiketu. Tu nie je chyba, pretože na obale musí byť na viditeľnom mieste nápis „Doplnok stravy“. Treba tiež spomenúť, že doplnok nie je možné užívať ako náhradu pestrej stravy.

Jeme stále viac a viac doplnkov

Spotreba doplnkov stravy podľa štatistík alarmujúco rastie. Rast súvisí s tempom ľudského života, ktoré sa zrýchľuje a má za následok, že svojmu telu nedodávame správne množstvo vitamínov a mikroelementov. Preto čoraz ochotnejšie siahame po suplementoch, pričom chceme nedostatky doplniť tabletkami. Špecialisti tvrdia, že to nie je zlý nápad, pretože je lepšie jesť vitamíny vo forme tabliet, ako ich nekonzumovať vôbec. Iní tvrdia, že je lepšie poskytnúť ich v prírodnej forme.

Výskumy ukazujú, že až 75 percent americkej populácie konzumuje doplnky stravy. Čo sa týka Európanov, číslo je o niečo menšie. Asi 50 percent z nich užíva vitamínové tablety. Aj Poliaci po nich veľmi túžia siahnúť. Podľa výskumu 22 percent Poliakov užíva aspoň jeden doplnok stravy. Z roka na rok však záujem o ne stále rastie. V Európe vedú Fíni. Až 80 percent obyvateľov tejto krajiny podporuje svoje telo vitamínmi v tabletách.

Kto potrebuje doplnky stravy?

Medzi mnohými ľuďmi stále prevláda názor, že po živinách a všelijakých „posilňovačoch“ siahajú len kulturisti. Správne vyvážená strava je totiž základom správneho fungovania každého organizmu. Pod cudzo znejúcim slovom „doplnok“ pochádzajúcim z latinského jazyka sa neskrýva nič iné ako „prídavok, doplnok“.

Preto má za úlohu podporovať naše telo pri práci, ktorej ho vystavujeme. Bez ohľadu na to, či chceme schudnúť alebo budovať svalovú hmotu, samotný tréning nemusí stačiť. Taktiež zdravé stravovanie, hoci je mimoriadne dôležité, za nás túto prácu nespraví.

Odtiaľ pochádza obľúbenosť všetkých druhov živín, medzi ktorými stačí spomenúť také produkty ako gainery, kazeín, srvátkové proteíny, L-karnitín či kreatín. Ich pravidelné a správne používanie posilní výkonnosť nášho organizmu a umožní nám dosiahnuť uspokojivé výsledky. A mimochodom, ochráni naše svaly pred nadmernou námahou a pomôže nám dosiahnuť každý zamýšľaný cieľ.

Jerzy