Tréning trapézového svalu chrbta

Tréning trapézového svalu chrbta

Chcete v blízkej budúcnosti naštartovať svoj trapézový sval? Treba si uvedomiť, že tréning tohto prvku nášho tela nie je jednoduchou záležitosťou. Na druhej strane nemožno nespomenúť, že naozaj všetko závisí od vás. Ak budete vo svojom konaní systematickí, máte naozaj veľkú šancu dosiahnuť zamýšľaný cieľ, ktorým je správne osvalený trapézový sval chrbta.

Aké sú najlepšie cviky na tieto časti tela? Treba zdôrazniť, že jednoznačne najobľúbenejšie cviky sú cviky vykonávané s činkami. Nesmiete zabudnúť na cviky s činkou. Dobrým spôsobom je veslovať tento prvok v stoji – so širokou rukoväťou.

Dôležité je vykonávať aj takzvané krčenie plecami s činkami alebo činkou – tiež v stoji. Nie je na škodu použiť bočné zdvihnutie ramien. Tieto cviky vám pomôžu systematicky zlepšovať kvalitu trapézových svalov. Musíte však pamätať na pravidelnosť svojich činov.

Aké najčastejšie chyby robia ľudia, ktorí trénujú trapézový sval?

Každý cvičenec chce mať správne vytrénovanú postavu. Táto skutočnosť je spôsobená mnohými faktormi. Jedným z nich je svalnatý trapézový chrbát. Systematický tréning vám umožňuje vysporiadať sa s týmto faktom. Treba však zdôrazniť, že veľa ľudí robí pri realizácii konkrétnych tréningových jednotiek jednoduché chyby.

Čo zahŕňame? Veľa ľudí si osvojuje príliš jednoduché držanie tela, čo spôsobuje menšie zapojenie trapézových svalov do cvičenia. Najlepšie je, ak sa cvičenec mierne predkloní. Pamätajte, že prílišná záťaž môže viesť k mnohým zraneniam a tiež znižuje percento zapojenia trapézových svalov na chrbte a ramenách.

Dôležité je, že ruky by mali byť len mierne pokrčené v lakťovom kĺbe. To šetrí túto časť tela pred preťažením. Príliš veľká flexia prispieva k prenosu hmotnosti na biceps. Stojí za to vedieť, že poloha ramena počas cvičenia sa nemôže zmeniť.

Kedy sa môžete po zranení vrátiť k tréningu?

Nedávno ste mali zranenie a neviete, kedy sa môžete vrátiť k tréningu v posilňovni? Určite by ste sa nemali rozhodovať len na vlastnú päsť. V tomto prípade je potrebná konzultácia s ošetrujúcim lekárom. To všetko na posúdenie, či ste momentálne fit na návrat do posilňovne a realizáciu konkrétnych tréningových jednotiek.

Treba zdôrazniť, že sa neoplatí ponáhľať späť. Je lepšie dať zranenej časti tela čas, aby sa správne zotavila zo zranenia. Je to potrebné, aby sa zabránilo opakovaniu zranenia. S touto skutočnosťou sa, žiaľ, často stretávajú ľudia, ktorí sa rozhodli príliš rýchlo vrátiť.

Na otázku v nadpise samozrejme neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože táto skutočnosť závisí od typu poranenia a jeho závažnosti. Mali by ste vedieť, že niektoré časti tela sa hoja rýchlejšie a niektoré pomalšie. Isté je, že váš návrat do posilňovne musí schváliť lekár, ktorý bude mať istotu, že nespôsobí opakované zranenie.

Jerzy