Tréning srdca

Tréning srdca

Vytrvalostný tréning, alebo obľúbené kardio, má za cieľ zlepšiť kardiovaskulárny systém. Bez ohľadu na sprievodné ochorenia, váhu, vek a pohlavie je pohyb nenahraditeľným prvkom našej každodennej existencie. V skutočnosti väčšina tréningov zlepšuje výkon srdca.

Patrí medzi ne jogging, aerobik, bicyklovanie, plávanie, eliptické alebo stepperové cvičenie. Ľuďom po infarkte sa odporúčajú prechádzky, ktoré nie sú príliš únavné, ale po určitom čase sa pacienti môžu vrátiť k typickým formám fyzickej aktivity. Samozrejme, aj v ich prípade, podobne ako u hypertonikov, by mal byť tep pri záťaži na úrovni 50 – 60 % maximálnej tepovej frekvencie.

Avšak ľudia na chudnúcej diéte, aby spálili čo najviac telesného tuku, musia cvičiť približne na 60 – 70 % svojej maximálnej tepovej frekvencie. Účinnú kontrolu zvýšenia pulzácie krvi je možné dosiahnuť pomocou monitorov srdcovej frekvencie špeciálne navrhnutých na tento účel, ktoré sú k dispozícii vo forme náramkov aj ako apartmány zabudované do tréningových strojov.

Intervalový tréning

Intervalový tréning nie je nič iné ako striedanie cvičenia s vysokou intenzitou s cvičením s nízkou intenzitou. Tento typ cvičenia vám umožňuje zlepšiť fyzickú kondíciu, výkonnosť tela a je jedným z najlepších spôsobov, ako schudnúť. Treba si však uvedomiť, že takýto tréning je určený hlavne pre mladších a fyzicky zdatných ľudí.

Veľmi dobrým príkladom intervalového tréningu je beh, kde sa kombinuje jogging a šprint. Ľudia, ktorí začínajú svoje dobrodružstvo s týmto typom tréningu, by ho mali robiť dvakrát týždenne. Pre ilustráciu, na každý dlhší krok (napríklad 1 minúta) pripadá jeden kratší šprint (napríklad 20 sekúnd).

Tým, že ste pokročilejší, môžete znížiť časový pomer pomalšieho k rýchlejšiemu behu. Tento tréning prináša efekt spaľovania tukov, no treba mať na pamäti, že nevyhnutnou podmienkou je správna strava, pretože efekt bude oveľa menší, ak sa bezprostredne pred tréningom skonzumujú jednoduché cukry.

Ovocná šťava alebo voda? Čo piť počas tréningu?

Pri športovaní je pitie nápojov nevyhnutným a neoddeliteľným prvkom. Ovocné šťavy sa vyznačujú vysokou osmolaritou, ktorá je spojená s vyšším obsahom sacharidov v nich. Veľmi podobná situácia je aj pri tzv cola, ale určite je v nej viac jednoduchých cukrov. Tento parameter spôsobuje únik vody z krvného obehu do čriev, čo má za cieľ vyrovnať koncentrácie.

Tento proces môže spôsobiť hnačku, nevoľnosť a iné poruchy vodného hospodárstva organizmu. Môžeme teda predpokladať, že aj napriek hydratácii organizmu spôsobujeme únik vody z tela. Oveľa väčší počet ľudí siahne počas tréningu po minerálnej vode. Je to lepšie riešenie, ale mali by ste sa vopred oboznámiť s jeho zložením.

Minerálne vody by mali telu zabezpečiť hlavne sodík, pretože práve zásoby chloridu sodného sa z tela v najväčšej miere vylučujú potom. Stredne mineralizované vody sú veľmi prospešné, neposkytujú kilokalórie, takže sa nemusíte báť priberania.

Jerzy