Zahrejte sa pred a po tréningu

Zahrejte sa pred a po tréningu

Niektorí ľudia prichádzajú do telocvične medzi prácou a stretnutím s priateľmi alebo vyzdvihnutím dieťaťa zo školy. Ponáhľame sa a okamžite schmatneme zariadenie, ktoré je momentálne voľné. Zabúdame na rozcvičku. Takto by to nemalo byť.

Rozcvička a jej dôležitosť – Odporúča sa vykonať rozcvičku, ktorá zahŕňa aeróbne cvičenia a strečing. Vďaka tomu budú svaly aj kĺby zahriate a pripravené na intenzívnu námahu, ktorú im počas tréningu poskytneme. Ak sa zabudneme rozcvičiť, môžeme sa veľmi ľahko zraniť či pretrénovať, a to neprospieva našim svalom, ktoré majú získať pôsobivý vzhľad.

Cvičenie po cvičení – Na strečingové cvičenia by sme nemali zabúdať ani po tréningu. Ich systematický výkon podporuje stav kĺbov, robí ich flexibilnejšími a odolnejšími voči pretrénovaniu. Predchádzame aj svalovým zraneniam, ktoré sa vďaka strečingovým cvičeniam rýchlejšie regenerujú. Rozcvička by nemala byť príliš krátka.

Lepší tréning s glutamínom

Glutamín je jednou z aminokyselín, ktoré tvoria proteíny. Jeho hlavnou úlohou je skladovať a transportovať dusík, a preto je veľmi dôležitý pre živé organizmy. Dusík je jednou zo zložiek bielkovín, ktoré budujú svaly. Význam glutamínu je v tom, že poskytuje dusík, ktorý sa potom zabudováva do aminokyselín a bielkovín, čím sa naštartuje anabolický alebo svalový proces.

To robí glutamín veľmi ochotne používaným športovcami ako doplnok stravy. S jeho dodatočným dopĺňaním sú účinky tréningu oveľa lepšie. Ďalším veľmi dôležitým účinkom glutamínu pre športovcov je inhibícia potréningového katabolizmu.

Pri rozklade svalových bielkovín sa uvoľňuje dusík, ktorý je glutamínom prenášaný do orgánov a tkanív, kde je to potrebné.Ak poskytneme hotový glutamín, dodá dusík do tkanív bez rozpadu svalov. Vďaka tomu je dusíková bilancia pozitívna, čo je veľmi prospešné pre budovanie a rozvoj svalov. Glutamín tiež zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Kazeínové proteíny v tréningu

Stavba svalov je spojená s potrebou poskytnúť telu vysoké dávky bielkovín. Mnoho športovcov a kulturistov sa rozhodne siahnuť po špeciálnych prípravkoch, ktoré sú zdrojom tých najkvalitnejších bielkovín. Medzi nimi vynikajú kazeínové proteíny, ktoré sa môžu pochváliť nezvyčajnými vlastnosťami.

Aký je potenciál kazeínových proteínov? Vyznačujú sa tým, že sa nerozpúšťajú pri nízkom pH, teda v prostredí žalúdka. Nie sú teda rýchlo stráviteľné a absorbované, ale pomaly koagulujú. Výsledné koagulum spôsobuje konštantný, dlhý nárast aminokyselín v krvnej plazme. Vďaka tomu sú tieto proteíny skvelé ako antikatabolický prostriedok.

Kazeínové proteíny podporujú syntézu svalových bielkovín a sú výborným zdrojom vápnika. Dobre fungujú nielen pre športovcov, ale aj pre ľudí, ktorí chcú rýchlo a jednoducho dodať telu plnohodnotné bielkoviny. Odporúčajú sa aj športovcom, ktorí musia držať diétu, pretože potláčajú chuť do jedla.

Jerzy