Zmeňte svoj životný štýl na zdravý

Zmeňte svoj životný štýl na zdravý

Väčšina z nás neustále mení jedálniček, sleduje, či nastáva jojo efekt a zmieta sa medzi starými a novými stravovacími návykmi. To vedie k vážnym poruchám v tele. Medzitým je tu nový spôsob chudnutia, ktorý nám zaručuje dokonalú postavu na celý život.

Túto novú metódu navrhol americký fyzioterapeut Bob Greene. Zdanlivo neobjavil nič nové, skôr zozbieral doterajšie poznatky o chudnutí a vyvodil z nich závery, ktoré sa môžu hodiť každému z nás. Navrhuje predovšetkým postupne schudnúť a na oplátku zaviesť každodenný zdravý životný štýl a rozhodne zvýšiť fyzickú aktivitu. Tento nový spôsob chudnutia nie je o dôslednom počítaní kalórií.

Dôležitejšie je postupne vylúčiť nezdravé produkty a nahradiť ich takými, ktoré nám dodajú potrebnú energiu, a zároveň nie sú prehnane kalorické. Zmena stravovacích návykov a cvičenie nám udržia dobrý vzhľad a dobrý pocit.

Nezdravé jedlo okolo

Obezita sa stala civilizačnou chorobou. Čoraz viac ľudí má nadváhu, niekedy aj výraznú, a ich počet neustále rastie. Žiaľ, súvisí to s tým, ako žijeme.

Je tu množstvo barov a reštaurácií, ktoré ponúkajú rýchle občerstvenie. Ba čo viac – v hypermarketoch kupujeme hotové jedlá a častokrát ide o fast-foody. Ďalším problémom je, že jedlo je plné konzervačných látok. Čerstvých potravín je málo. Tu treba niečo poznamenať – často sa niekde môžeme dočítať „zdravé, čerstvé potraviny“. Ale nie vždy to tak v skutočnosti je. Nie každý má svoju záhradu či sad. A tam môžete mať určitú záruku čerstvosti.

Ďalšou záležitosťou je konzumácia veľkého množstva tukov, sacharidov a mnohých ďalších látok, ktoré telu dodávajú prázdne kalórie. Spôsobujú, že sa stávame masívnejšími, ale neposkytujeme potrebné vitamíny a mikroelementy, a to nie je dobré.

Väčšina z nás si to neuvedomuje, no vedieme nezdravý životný štýl. Niekedy však naozaj nemáme na výber. Môžeme, samozrejme, navštíviť predajňu zdravej výživy, pokiaľ nám miestne produkty chutia.

Zdravé ryby sú v každej podobe

Keď sa píše o výhodách konzumácie rýb, nedá sa nenapísať, že ryby sú zdravé doslova v každej podobe. Je jedno, v akej forme ho konzumujeme, pokiaľ ho vôbec konzumujeme. Čím viac rýb, tým lepšie, čím tučnejšie ryby, tým lepšie. Ak vyprážané, najlepšie bez tuku. Rybí tuk je zdravý a ak už musíte rybu vyprážať, tak najlepšie len na masle.

Najlepšie ryby sú samozrejme tie z mora a priamo z mora. Možno z vody, ale čerstvo zarámované. V praxi je veľmi ťažké takéto ryby zohnať, preto sa oplatí nájsť si rybárske revíry alebo rybie krčmy, kde si môžete dať čerstvé ryby, práve vytiahnuté z vody.

Ale ryba je zdravá aj z konzervy. Ak máte chuť na šproty alebo makrely, tak pre dobrú chuť a zdravie bude tá konzerva v paradajkovej omáčke ako stvorená. Ryby sú tiež filé, rybie prsty alebo dokonca rybacie klobásy nakrájané na plátky, ktoré sa dajú na chlieb. Ryby ovplyvňujú vaše zdravie bez ohľadu na to, v akej forme sa konzumujú.

Jerzy