Zdravie v okvetných lístkoch

Zdravie v okvetných lístkoch

Fitness vločky, granola, müsli … V obchodoch nás lákajú farebnými obalmi a oznamom, že sú dokonalým produktom pre všetkých, ktorým záleží na zdraví. Áno, takéto cereálie môžu byť zložkou plnohodnotných a zdravých raňajok za predpokladu, že ide vlastne o produkty vyrobené z celých zŕn.

Najlepšie je kupovať nespracované produkty. Pod pestrými etiketami s nápismi: fitness, light a podobne sa skrývajú často vysoko spracované a kalorické produkty. Ich výrobcovia sa chvália obsahom vlákniny, nehovoriac o tom, že cukrom a zlepšovákmi nešetrili, pričom sušeného ovocia a orieškov je toľko, koľko mačka plakala. V zložení mnohých granolových či müsli zmesí okrem cereálií nájdete cukor, slnečnicový olej či transmastné kyseliny v podobe palmového oleja.

Takže odborníci na výživu už dlho radia pripraviť si vlastné zmesi doma. Stačí si zmiešať obľúbené vločky, sušené ovocie, sušené ovocie, semienka a zrná. Vlastné miešanie ingrediencií nás nezbavuje povinnosti overovať etikety na sušenom ovocí.

Kokosový olej

O kokosovom oleji sme sa začali baviť pred 2-3 rokmi. Sprevádzalo to veľké nadšenie súvisiace s nutričnou hodnotou tohto tuku. Kokosový olej sa donedávna dal kúpiť len v obchodoch so zdravou výživou a online.

Dnes je dostupný prakticky v každom obchode a za stále dostupnejšiu cenu. Aká je však pravda o kokosovom oleji? Bohužiaľ, cenovo dostupné množstvo tohto produktu by malo zvýšiť našu ostražitosť. Najlacnejším kokosovým olejom býva rafinovaný olej, v ktorom je vitamínov a minerálov veľmi málo, oveľa menej ako v obľúbenom repkovom oleji alebo olivovom oleji.

Ak sa rozhodneme pre kúpu, mali by sme si vybrať len nerafinovaný olej, v ktorom nájdeme pre naše telo zdravé živiny a tuky, ktoré sú dôležitým zdrojom energie. So žiadnym tukom, rovnako ako s kokosovým olejom, to však nemožno preháňať, jeho množstvá by preto mali byť vyvážené. Opatrní by ste mali byť aj s kokosovým olejom, keď máte vysoký cholesterol.

Pár slov o tmavom chlebe

V dietetike platí jednoduché pravidlo: všetko tmavé je lepšie. Rovnako je to aj s tmavým chlebom. Aj keď je často kalorickejší a sýtejší, má nižší glykemický index a oveľa hodnotnejšie živiny, ktoré sa v nadýchanom pšeničnom chlebe takmer nenachádzajú.

Je tu však jedna podmienka. Tmavý chlieb musí byť naozaj tmavý chlieb, nielen ho predstierať. V obchodnom názvosloví nie je tmavé ako celozrnné. Výrobcovia veľmi často využívajú našu dôveru a nevedomosť a do pečiva z bielej múky pridávajú karamel alebo slad, ktoré zafarbia cesto a my si myslíme, že siahame po celozrnnom pečive.

Prečítajte si štítky. Dobrý chlieb by mal obsahovať len celozrnnú múku, soľ, vodu a kvások. Na prvom mieste v zložení by mala byť celozrnná múka. To naznačuje, či je chlieb skutočne ražný chlieb, alebo má len názov, pričom väčšinu jeho hmotnosti tvorí pšeničná múka. Hotový bochník by mal byť ťažký a kompaktný.

Jerzy