Výživa je výzva – zdravé rady

Výživa je výzva – zdravé rady

Niekedy treba trochu čítať, aby ste sa začali zdravo stravovať. Nie je to len zavedenie väčšieho množstva zeleniny alebo ovocia do vašej každodennej stravy. V prvom rade si treba uvedomiť, ktorý z doteraz zjedených produktov by mohol telu uškodiť. Vzdať sa takých lahôdok, ako sú lupienky, hamburgery a pizze, vám môže priniesť viac výhod, než si myslíte. Samozrejme, ak takéto produkty zjete raz za čas a v malom množstve, nepredstavujú pre telo žiadnu hrozbu.

Zdravé stravovanie závisí od vyváženej stravy. To znamená, že každý z nich vypočíta správne množstvo denných kalórií na jedenie, ktoré je najlepšie asimilovať so zdravými, nespracovanými potravinami. Telo tak okrem kalórií získa potrebné minerály a vitamíny.

Ďalšou výhodou z hľadiska zdravého stravovania bude rezignácia na sýtené nápoje, najmä sladké. Namiesto toho je lepšie pripraviť si domácu ovocnú a zeleninovú šťavu. Skvelým nápadom bude aj prechod na minerálku.

Čaj – pomôže vám zostať zdravým?

K mnohým ľuďom, ktorí začínajú dbať na zdravý životný štýl, patria nielen zeleninové a ovocné produkty, ale aj rôzne druhy čajov. Niektoré druhy čajov nielen výborne chutia k jedlu, ale majú aj blahodarný vplyv na organizmus. Odporúča sa najmä zelený čaj, ktorý má fantastický čistiaci účinok.

Ovocné čaje chutia skvele každý deň, ale majú aj hrejivý účinok. Bylinkové čaje ovplyvňujú trávenie, čo sa odporúča ľuďom, ktorí trpia tráviacimi ťažkosťami. Čaj so šalviou pôsobí sťahujúco, je dobrý nielen na pitie, ale aj na umývanie rán, vredov a hnisavých miest. Pitie čaju má určite oveľa lepší vplyv na organizmus tým, že vyplavuje toxíny, ako namiesto toho konzumácia sladkých sýtených nápojov.

Čaje majú tiež antioxidačný účinok, pomáhajú tiež bojovať s plynutím času, čím si dlhšie zachovávajú krásnu mladosť. Túto funkciu ocenia najmä ženy.

Zdravá príprava rýb

O tom, že ryby sú veľmi zdravé, nikto nepochybuje. Na ľudský organizmus pôsobia skutočne blahodarne. Či však budú alebo nebudú zdravé, bude do veľkej miery závisieť od toho, ako ich pripravíme. Samozrejme, najlepšie nám bude, ak ich uvaríme na pare alebo podusíme.

Oplatí sa jesť aj pečené ryby. Pokiaľ ide o varenie, musíte vedieť, že ryby môžu byť varené celé alebo vo forme kotúčov alebo filé. Stojí za to vedieť, že pre celú rybu ju musíte variť zadnou stranou nahor. Potom sa nerozpadne. Teplota vody by nemala byť vyššia ako 80 stupňov.

Varená ryba najlepšie chutí s holandskou, hubovou a horčicovou omáčkou. Pokiaľ ide o pečenie rýb, stojí za to vedieť, že je najlepšie piecť ryby vcelku alebo vo forme filé. Táto ryba chutí veľmi dobre v kombinácii s cesnakovou alebo majonézovou omáčkou. Pri grilovaní nezabúdajte, že tu je najlepšie použiť väčšie kusy rýb – ak chcete grilovať filety. Inak sa ryba rozpadne.

Jerzy